Lezingen en lessen

3sq2Sterrenkunde en ruimtevaart spreken tot de verbeelding. Maar tegelijk lijkt het heelal moeilijk en onbereikbaar. Het is daarom een kunst te kunnen uitleggen hoe begrijpelijk, verrassend en inspirerend het heelal kan zijn. Dit motiveert mij, Jeffrey Bout, op vrijwillige basis publieke lezingen en gastlessen te geven in Noord Nederland. Ik laat mijn publiek het heelal beleven en maak tegelijk wetenschap en techniek toegankelijk.
De lezingen en gastlessen zijn presentaties waarbij alleen een projector of digibord nodig is. Deze presentaties zijn interactief van opzet en worden waar mogelijk verduidelijkt met schaalmodellen.

Openbare lezingen.

In overleg is veel mogelijk. Er kunnen diverse onderwerpen behandeld worden en voor ieder publiek: volwassenen, studenten, kinderen, sterrenkunde hobbyisten, enz. Voorbeelden:

 • Het heelal heeft alle tijd’. Het heelal bestaat al 14 miljard; een lange tijd met onszelf als resultaat. In het heelal gebeurt van alles. Gigantische explosies vinden plaats in fracties van een seconde, terwijl grote veranderingen miljarden jaren duren. Daar ver weg lijkt tijd een andere rol te hebben dan hier op Aarde. Maar bestaat tijd wel of liggen verleden en toekomst vast? En… wat is tijd eigenlijk?
 • Onvoorstelbaar heelal’ Het heelal is zo groot, oud en vreemd, daar kunnen wij mensen ons niets meer bij voorstellen. Toch is het heelal niet ongrijpbaar. We zien steeds meer en begrijpen steeds meer. En niet alleen over het heelal, maar ook over onszelf.
 • Op reis naar Mars’ . Gaan we op reis naar Mars? En gaan we er zelfs wonen? Sommigen zeggen van wel, dat de eerste Marsbewoner nu al is geboren. Maar de reis zal lang en moeilijk zijn. Kunnen we deze uitdaging wel aan? En… waarom zouden we eigenlijk??

Lessen voor het primair onderwijs.

De lessen sluiten aan bij diverse onderwijsdoelen en zijn tegelijk verrijkend. Ze zijn naar wens aan te passen en voor diverse doelgroepen, waaronder speciaal onderwijs. De lessen duren 30 minuten (groepen 1 t/m 5) tot 45 minuten (groepen 6 t/m 8). In een dagdeel kunnen 3 à 4 lessen gegeven worden, in een dag 6 à 7. Voorbeelden:

 • De Maan’ voor groep 1 t/m 5 (registratie). Kun je de Maan pakken? Wat is de Maan? Waarom is die soms half en soms vol?
 • De Zon en de Sterren‘ voor groep 1 t/m 5. Hoe groot is de Zon? Hoe ver zijn de sterren en gaan we er heen?
 • Leven in de Ruimte’ voor groep 6 t/m 8 (registratie). Wat weten we over buitenaards leven? Wat kunnen we bedenken zonder ze te zien? Kunnen wij ze vinden? Kunnen we op reis naar andere planeten en de sterren?
 • Op reis naar Mars’ (registratie) voor groep 6 t/m 8. Gaan we op reis naar Mars? En gaan we er zelfs wonen? Sommigen zeggen van wel, dat de eerste Marsbewoner nu al is geboren. Maar de reis zal lang en moeilijk zijn. Kunnen we deze uitdaging wel aan? En… waarom zouden we eigenlijk??

Lessen voor het middelbaar onderwijs.

De lessen duren een lesuur en bevatten naast een rode draad veel algemene sterrenkunde. Voorbeelden:

 • Een les op maat. Aansluitend op uw ‘Nieuwe Natuurkunde’ lesmethode en tegelijk verrijkend.
 • ‘Het heelal heeft alle tijd’ voor alle jaren havo/vwo. Het heelal bestaat al 14 miljard; een lange tijd met onszelf als resultaat. In het heelal gebeurt van alles. Gigantische explosies vinden plaats in fracties van een seconde, terwijl grote veranderingen miljarden jaren duren. Daar ver weg lijkt tijd een andere rol te hebben dan hier op Aarde. Maar bestaat tijd wel of liggen verleden en toekomst vast? En… wat is tijd eigenlijk?
 • ‘Voorbij de sterrenhemel’ voor alle jaren havo/vwo. Al zolang er mensen zijn kijken we naar boven en vertellen we verhalen over het heelal. Wat zijn we de laatste eeuwen te weten gekomen? Hoe zit het heelal echt in elkaar? En welke raadsels moeten we nog oplossen?
 • Leven in de Ruimte’ voor alle niveaus (registratie). Wat weten we over buitenaards leven? Wat kunnen we bedenken zonder ze te zien? Kunnen wij ze vinden? Kunnen we op reis naar andere planeten en de sterren?
 • Op reis naar Mars’ (registratie) voor alle niveaus. Gaan we op reis naar Mars? En gaan we er zelfs wonen? Sommigen zeggen van wel, dat de eerste Marsbewoner nu al is geboren. Maar de reis zal lang en moeilijk zijn. Kunnen we deze uitdaging wel aan? En… waarom zouden we eigenlijk??