Sterrenkunde in Groningen

In Groningen zijn veel activiteiten rondom sterrenkunde. Lezingen bijvoorbeeld, zowel voor de jeugd als voor volwassenen. Ook cursussen en sterrenkijkavonden kunnen bezocht worden. Het heelal is immers een fascinerend onderwerp, vol nieuwe ontdekkingen, waar velen over willen horen.

Sterrenkijkacties

Zelf eens door een sterrenkijker kijken? Dat kan tijdens een spontane sterrenkijkacties. Deze worden georganiseerd in de stad (voor maan en planeten) of op een hele donkere plek.

Blaauw Sterrenwacht

Op de Zernike Campus in het noorden van Groningen-stad staat de Blaauw Sterrenwacht. Hier kan soms door een grote telescoop naar de maan, planeten en andere objecten in het heelal gekeken worden. Tijdens deze sterrenkijkavonden heeft de sterrenwacht vaak ook andere activiteiten op het programma staan, zoals lezingen, knutsels en voorstellingen in een opblaasbaar planetarium. Een prachtige ervaring die altijd veel bezoekers trekt.
De sterrenwacht heeft een actieve facebook-pagina waarop vele activiteiten uit de regio worden vermeld. De sterrenwacht hoort bij het Kapteyn Astronomisch Instituut van de RUG. Deze organiseert ook geregeld planetarium voorstellingen in DOT.

Voor de jeugd

Helaas is er in Groningen geen sterrenkundeclub meer voor kinderen (eerder was dat de JWG Groningen).
Kinderen van 8-13 jaar kunnen wel tegen een kleine vergoeding meedoen aan een kindercursus sterrenkunde. Honderden kinderen hebben hier reeds aan meegedaan de afgelopen jaren.
Ook op scholen in Groningen wordt veel aan sterrenkunde gedaan. Zo zijn er de gastlessen van Jeffrey Bout en kan het mobiele planetarium op bezoek komen.

Voor volwassenen

In Groningen bestaan twee lokale sterrenkunde verenigingen: in Groningen-stad de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) en in Appingedam de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond. Voor geïnteresseerden worden hier maandelijks lezingen gehouden, veelal door sprekers uit de professionele sterrenkunde of door ervaren amateurs. Ook nemen zij deel aan jaarlijkse activiteiten zoals de Landelijke sterrenkijkdagen en de Nacht van de Nacht. De GVWS organiseert daarnaast cursussen en een jaarlijks symposium.
Ook kunt u nog bij het Groninger Forum terecht voor een inleidende sterrenkunde cursus gegeven door Jeffrey Bout.

Studium Generale

In Groningen wordt professioneel sterrenkundig onderzoek gedaan aan het Kapteyn Astronomisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Vandaar dat er vaak sterrenkundige publiekslezingen worden gehouden bij Studium Generale, waaronder de jaarlijkse Blaauw lezing.

Aan de slag!

Het meedoen aan locale activiteiten is natuurlijk niet de enige manier om met sterrenkunde bezig te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelf het heelal gaan bekijken, met of zonder sterrenkijker, of er zelfs foto’s van maken. Een introductie in de verschillende mogelijkheden vind je hier.

Facebook YouTube YouTube YouTube YouTube